Perşembe, Eylül 27, 2012

DALYAN KOFTE

Merhabalar bugun dalyan kofteyle sızlere seslenmek istiyorum.Dalyan koftenin ortasına haşlanmış yumurtada konmakta ama bizde bu hali sevilmedigi için biz yumurtayı koymuyoruz.Geçelim tarifimize.
MALZEMELER
800gr kıyma
1 sogan
1 yumurta
1 kase garnitur(arzu ederseniz havuçları minik minik dograyıp bezelye ile haşladıktan sonra koyabilirsiniz)
tuz ,karabiber ,kimyon
YAPILIŞI
Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz.Içine soğanı rendeliyoruz,yumurtayı kırıyoruz.Tuz ,karabiber ve kimyonu ekleyip yoğuruyoruz.Hazırladığımız kofteyi yağlanmış tepsiye iyice yayıyoruz.Ortasına garnituru koyup.Rulo halinde kapatıyoruz.Kapattıgımız yer alta gelicek şekilde tepsiye iyice yerleştiriyoruz.Çapraz halinde korsak daha iyi olur.Uzerine yumurta akını sürüp daha önceden 180 derece ısıttıgımız fırına veriyoruz.Patates püresiyle servis yapabilirsiniz.Afiyetler olsun....

Salı, Eylül 25, 2012

DAMLA ÇİKOLATALI KURABIYELER

Guzel bir hafta dileklerimle tarifime geçiyorum....
MALZEMELER
1paket margarin
1 adet yumurta
1 su bardagı pudra şekeri
4 su bardagı un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardagı damla çikolata
YAPILIŞI
Çikolatalar hariç tüm malzemeler karıştırılır.Hamuru iyice yogurduktan sonra ceviz büyüklügünde parçalar koparılır.Bu parcaları yuvarlayıp daha önceden yaglı kağıt serdigimiz tepzimize sıralanır.Üzerine damla çikolatalar paylaştırılır.Önceden 160 derece ısıttıgımız fırınımıza verilir.3o dakika pişirdikten sonra fırından çıkarılır .Arzu ederseniz üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.

Cumartesi, Eylül 22, 2012

PRATİK PİŞİ

Guzel bir hafta sonu dileklerimle hafta sonları kahvaltıda guzel bir alternatif diye düşündügüm bu pişi tarifini sizlerle paylaşmak istedim...
MALZEMELER
1 yumurta
1 bardak yogurt
1paket kabartma tozu,
biraz tuz
alabildigince un
YAPILIŞI
Malzemeler iyice karıştırdıktan sonra ele yapışmaycak biçimde bir hamur elde edilir.Hamur oklava yardımıyla açılıp bardakla kesilir.Isıtılmış yagda kızartılır, afiyetle yenir....

Çarşamba, Eylül 19, 2012

ZEYTİN EZMELİ POGACALARIM

Merhabalar , okullar açıldı derken birden çarşamba gününe gelmişiz bile.Günler yalnız bana mı bu kadar çabuk geçiyor anlamadım.  Sözü fazla uzatmadan tarifime geçeyim.Bugun verecegim tarif tamamen pogaca tarifi ben içine peynir yerine tum hamuru zeytin ezmesiyle yogurdum çokta güzel oldu...
MALZEMELER

Bir buçuk bardak eritilmiş margarin+sıvı yağkarışımı
1 bardak yogurt
1yumurtanın beyazı içine sarısıda uzerine surulecek
1 paket maya
bır tutam tuz
Alabıldıgınce un(hamur kulak memesi yumuşaklıgında olacak)
bir minik kavanoz zeytin ezmesi
YAPILIŞI
Malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilir.En son zeytin ezmesinide karıştırıp ıyıce yogurup sekiller verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Uzerine yumurta sarısı sürülür.Daha sonra arzuya gore susam veya çörek otu serpilir.Fırınımız 180 derecede olacak.

Pazar, Eylül 16, 2012

DR .OETKER HAVUÇLU KEK


Hafta sonu yaptık yedik .Çok leziz oldu .Havuç parcacıkları bıle içinden cıkıyor.Cok az bır ılave ıle kekiniz hazır siz cay demlemeyi unutmayın bu arada..
MALZEMELER
(içinden cıkanlar)
475 g un karışımı
50 g havuç parçaları
10 g pudra şekeri
pişirme kagıdı
bizim eklediklerimiz
3 yumurta
3/4 su bardagı sıvı yag
3/4s.b süt
1 su bardagı iri kıyılmış ceviz
YAPILIŞI
Önce fırınımızı 160 dereceye getırıyoruz.Fırınımız ısınırken biz uın karışımını karıştırma kabına dokup uzerine yumurta yag ve sutumuzu ılave edip mikserin düşük devrinde cırpıyoruz.Daha sonra kek kalıbımıza dokup fırına veriyoruz.Pişirme suresi 40-45 dakikadır.Fırından cıkardıgımız kekin uzerine süzgeç yardımıyla pudra şekerinizi serpin.Çayımızda demlenmiştir bu arada .Ne duruyoruz cay keyfi yapmaya gidiyoruz hade gelin...

Perşembe, Eylül 13, 2012

SAMAN PATATES YATAGINDA KORILI TAVUK

Bugun yayınlaycagım yemegi biz çok sevdık.Tvde bır lokantanın ahçısı tarif verıyordu .O kırmızı etle yaptı bende kendım tavuk etıyle denedım . Kendi kafama gorede sos yaptım.Yaptıgım soslada tavuklar pişince degmeyin lezzetine .Evdeki çok bilmiş gurmemden hımmm hımm  çok lezziz diye  seslerde yukselince bende çok mutlu oldum.Aslında en çok saman patates için bu yemegi yapmak ıstedım e kim sevmez ki çıtır patatesi dimi ama?Geçelim tarifimize
MALZEMELER
4-5 patates
2 buyuk parça tavuk gogsu
1 cay kasıgı kori tuz karabiber
1 bardak süt
yarım bardak zeytin yagı
sulemek için yeşil ,kırmızı biber ,
birkaç domates
Yogurt
sarmısak
kırmızı pul biber
tereyag(2 yemek kasıgı)
YAPILIŞI

Tavuk gogsu uzun uzun kesilip bır kaba konur .Ustune süt,yag ve baharatlar dokulur.Bır saate yakın bu sosta bekletilir.Daha sonra sosla bırlıkte tavaya alınıp bu sosta pişirilir.Süt iyice kendini cekıpte bırazda yagıyla pişirilip tavugun altı kapatılır.Dıger yanda rendelenmiş patatesler derin yagda kızartılır.Bir kapta yogurtumuz sarmısaklanır.Domatesleri dorde ayırıp bıberlerle bırlıkte bırkaç kere dondurerek kızartılır. Tereyagında kırmızı pul biber le sos hazırlanırDaha sonra tabagımızın altına bıraz yogurt surulur .Uzerıne patatesler onun uzerıne  sarmısaklı yogurtumuz dokulur .Tavuklarımızıda uzerıne koyup kırmızı biberli sosumuzda dokulur.Tabagımızın etrafı domates ve biberlerle suslenıp servise hazırlanır...Bu verdıgım olculer üç kişiliktir.

Pazartesi, Eylül 10, 2012

MERCİMEK KOFTESİ

Mutlu huzurlu ve saglıklı bir hafta dileyerek bugunku tarıfıme geçmek istiyorum.Evlerimizde pek sık yapılan mecimek koftesi tarifimiz.Hafta sonu yapmıştım baktım ki arşivimde yok hemen tarıfı buraya eklemek istedim.
MALZEMELER
1su bardagı kırmızı mercimek
2 su bardagı ince bulgur
3 su bardagı su
tuz karabiber,kimyon,kırmızı biber,nane
1 adet ku sogan
yeşil sogan
1 yemek kaşıgı domates salçası,biber salçası
maydonoz
YAPILIŞI
Mercimegi suyla haşla.Su az kalınca bulguru ekle ve kapagını kapat.Baharatları ekle ve kapagı yenıden kapat.Baska yerde soganı yagda oldurup altını kapat.Salçaları ekle karıştır.Bulgurlu malzemeyi geniş kaba al soganlı malzemeyıde karıştırıp yogur .Içıne taze sogan ve maydonozudu ekleyıp kofte seklınde yogur ve yeşilliklerle servis yap...

Cumartesi, Eylül 08, 2012

DAMLA SAKIZLI KURABİYE

Merhabalar guzel bır hafta sonu geçırmenız dılegıyle.Bu kurabiyeleri sevgili Tijen dun yayınlayınca baktım kı bendede tum malzemeler mevcut hemen yapayım dedım.Yalnız damla sakızı çok seven ben ıçıne damla sakız komakta abartınca kurabıyelerım acı oldu .Tabii  tekrar yapmak şart oldu.Bunu paylaşmadan gecemedım benımle ayni hataya duşmeyesınız dıye .Ama mutfagım oyle guzel koktu kı anlatımı tarifsız.Aklıma rahmetlı babannem ve arkadasının  yurt dışında okumakta olan babama pıjama yapıp yolamaları geldı.Ozamanlar bu kadar sık gelınıp gıdılmezmış babam okumaya gıdınce genellıkle artık yaz tatılınde adaya donermış.Babannemde o zamanlar cok guzel dıkışler dıkermış ogluna pıjama dıkmeye kara verıyor .Kesim asamasında cocuk kılo almıştır bız gormeyelı buyumuştur yıkanınca ceker duşunçelerı ıle bır pıjama yapıp yollamışlar kı sormayın babanm pıjamanın altını gıyınce ust gıymesıne gerek kalmamış.Oderece yani.Benımde kurabıyelerdekı durumum buna benzedı bıraz aman cok severım kokusuna bayılırım derken ekledımde ekledım.Bunuda paylaşmadan geçemedım.Artık bu hataya bır daha duşmem umarım.Hade bakalım geçelim tarıfe..Orjinal tarıf ıçın tık tık...
MALZEMELER
100gr tereyag
1 kahve fincanı pudra seker
2kahve fincanı çiçekyagı
2 kahve fincanı bugday nişastası
280 gr un
1tatlı kaşıgı damla sakız macunu(1 mınık damla sakızı dovulmuş)
YAPILIŞI
Oda sıcaklıgında ısınmış tereyagını bır kaba alıp dıger tum malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklıgında bır hamur elde edin.Daha sonra ceviz buyuklugunde parcalar koparıp yuvarlayın.Yaglı kagıt serdıgınız tepsinize sıralayın.Onceden  170 derece ısıtılmış fırında 14-15 dakıka pişirin.Soguyunca uzerine tarçın serpıp servis yapın...

Pazartesi, Eylül 03, 2012

KOLAKAS

Bir Kıbrısa aıt yemekle karşınızdayım.Ne yazık ki burda bulmam pek mumkun degıl ama sagolsun annecıgım gelırken getırmış.Aslında bir kış yemegi daha çok ,ama gunumuzde kış yemegi ,yaz yemegı dıye bırsey kalmadı.Herseyı her zaman bulmak mumkun.Aslında her seyı zamanında yemek daha saglıklı olsada hepımız bunu her zaman uygulamıyoruz.Bu yemek aslında kerevizsız olmaz ama dedım ya ben kolakası o kadar çok severım kı kerevız falan almayı bekleyemedım.Tarıfe geciyorum..
MALZEMELER
1 kg kolakas.
1-2 patetes (kuçuk kuçuk dogranmış)1/2 kg et (arzuya gore tavukta kullanılabilir)
2domates
1-2   yemek kaşıgı  salça

Sicak su 
2-3 sap kereviz
1 Limon suyu

tuz,  sıvı yağ

YAPILIŞI

Kolokasin kabuklari soyulur Peceteyle iyice temizlenerek centikler atilarak kusbasi büyüklügünde parcalar koparilir. Suyla asla yikamayiniz kolokasa su degdigi anda yapiskan bir sivi salgilar  Bir tencereye yag dökülerek et parcalari kizartilarak tencereden tabaga alinir. Arkasina kolokaslar tencerede bir iki dk. kizartilir.Patatesleri eklenir ardindan domatesler, salcasi eklenerek 1-2 dk daha cevrilir. Icine sicak suyu, limonu ve kerevizi )en son da üzerini gecmeyecek sekilde sicak su eklenir.
. Pismesine yakin (kolakaslar yumusadigi zaman) icine tuzunu atin ve bir on dk.daha kaynatin.

Pazar, Eylül 02, 2012

Dr Oetkerin Big Muffinleri


Geçen gun arkadaş çayı koy geliyoruz deyince dolapta duran Dr Oetkerin big muffinleri aklıma geldı.Ne zamandırda denemek istiyordum .Hakikattende çay demlenene kadar Muffinler hazırdı .Çok pratık.Muffın kalıplar çikolata parçaçoıkları hepsi kutunun içinde var .Siz un karışımına sadece yumurta su ve sıvı yağ ekliyorsunuz.Tam 6 kişilik cıkıyor.Arkadaşlar yiyince tarıfını ıstedıler blogumda yayınlamadan vermem dıye takıldım onlara .Sonra kutuyu gosterdım.Yakında yapıp beni çagırırlar.Herşey kutuınun uzerınde aşama aşama yazılı alıp demneyın derım.Mutlu pazarlar herkese....