Çarşamba, Mayıs 27, 2015

POGAÇA

Bu gun Izmır'de bol yağmur vardı. Hal böyle olunca biraz daha çok mutfakta çalışayım dedim Pogaça yaptım . Bir tepsi poğaça saniyede bitti. Oglum ve arkadaşı hepsini yedik ama biz diye yanıma geldiler. Çok severim yıyeceklerın böyle tüketilmesine. Gençlerin severek yemesi daha da sevindirici. Demek ki sevildi ben tattım mı tabiiki de hayır. Neyse bence sınıfı gecen tariflerden .Kahvaltılarda çay saatlerinde cok iyi gidecek .Geçelim mi tarifimize.
MALZEMER
2.5 su bardağı un
1 yumurta
yarım tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 dolu tatlı kaşığı instant maya
yarım çay kaşığı mahlep
150 gr tereyağ(oda ısısında yumuşamış)
yarım çay bardağı su

İÇİ İÇİN
yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir(kaşar ya da lor da olabilir)
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
1 fiske şeker
YAPILIŞI
Un  .tuz, şeker ,mahlep ve maya yoğurma kabının içine konulur.Su,tereyağı ve yumurta ilave edildikten sonra yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamında bir hamur olacak Yogrulan hamur üzeri kapatılarak 1 saat bekletilir. .Tezgah unlanarak  hamurumuz tezgaha alınıp yoğrulur .Hamurdan bezeler koparılıp düzgun yuvarlaklar oluşturulur. Her beze bıraz açılır o rtasına malzeme konur. Ikıye katlanır. El ayası ile1 cm mesafeden üzerine bastırılarak kapanması sağlanır. Hazırlanan poğaçalarımız yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizilir. Üzerlerine şekerli yumurta sarımızda sürüldükten sonra 180 derecelik fırında pişirilir.

Cumartesi, Mayıs 23, 2015

TUZLU KEK


Bu günlerde burayı ıhmal ettiğim doğrudur ama sebebini yazınca hak vereceksiniz diye düşünüyorum. İki hafta oldu yavru kedi besliyorum. Komşular onu bütün gece ağlarken bulmuşlar .Onlarda iki tane kopek olduğundan ben kıyamadım aldım.  Sokakta yaşama sansı olmazdı. Ikı saatte bir biberonla besliyorum. O kadar minicik bir o kadar da tatlı bir şey. Evden çok uzağa gidemiyorum o derece. Dumanım akıllı oğlum da ona çok iyi davranıyor. Hal böyle olunca zamanımın çoğu  fıstıkla geçiyor. Adı da ağzımda böyle çıkınca fıstık olsun dedik. Neyse halimi arz ettikten sonra tuzlu kekimizin tarifine geçelim.

MALZEMELER
1su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
3 adet yumurta
1 kase beyaz peynir(minik minik doğranacak)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydonoz, dereotu(ince kıyılmış)
1 çay kaşığı nane (kuru)
1\2 çay kaşığı karabiber
kalıbı yağlamak için margarin.
2 yemek kaşığı susam

YAPILIŞI
Malzemelerimizi karıştıralım. En son peynirlerimizi ilave edelim .Peynirlerimizin dağılmaması için büyük kaşıkla karıştıralım. Yağlanmış tepsimizın dibine susamları yayıp hamuruzu dökelim. Eşit şekilde dağılmasına dikkat edelim. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirelim. Tuzlu kekimizi soğuduktan sonra kalıbımızdan çıkarıp servis yapalım.

Pazartesi, Mayıs 11, 2015

GELİNCİK ŞERBETİ


Gelinciklerin mevsimi  bitmeden şerbetimin tarifini vereyim. Her sene her yerde onume çıkan gelincikler şerbet yapacağımı duymuş olacaklar ki hepsi bir yerlere saklandılar nedense. Şaka bir yana bu seneki soğuk onları da bayağı bir etkilemiş. Arkadaşla yolda giderken onumuze gelincik tarlası çıkınca hemen daldık aralarına .Toplayıp eve geldim ve hemen işe koyuldum . En zahmetli bolumu yıkaması bence o tüylerden daha doğrusu o göbekte bulunan tomurcuklarından arındırmak için kaç kere yıkadığımı unuttum. Tarifi Dilek arkadaşımdan aldım. Soguk içilince güzel. Ben içine tarçın ve limon da koydum içerken tabii ki bu tercih meselesi.

MALZEMELER
2 su bardağı gelincik
1 limon suyu
yarım çay kaşığı limon tuzu
Şeker(ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

YAPILIŞI
Gelincik çiçekleri toplanır, iç kısımdaki siyah kısımlar makasla kesilir. Gelincik yaprakları çok hırpalanmadan su dolu bir kaba alınır. Bir müddet suda bekletilir ki böcek falan varsa çıksın diye. Yaprakları yıkayıp süzdürdükten sonra .1 lt lik cam kavanoza önce gelincik yaprakları konur. Limon suyu ve limon tuzu eklenir .Limon tuzunu az mıktar da su ıle erıtıp koydum.1.5 su bardağı su da eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı ıyıce kapanıp güneş gören bir yerde bekletilir yaklaşık 5 -7 gün. Suyun rengi koyulaşıp yapraklar beyazlaşınca tamamdır. Yapraklar süzgeçten geçirildikten sonra atılır. Şerbetimize şekerimizi de ekleyip .şeker eriyene kadar karıştırılır.Buzdolabında soğuttuktan sonra servise hazır hale gelır.Afiyet olsun...